torsdag 24. februar 2011

Valgdagen!

Det er tid for valg av ny president i Uganda nå! Det vil si det var, for noen dager siden. Litt bakgrunnshistorie: Museveni har hatt maktent siden 1986 da han overtok landet med et statskupp mens Obote var utenlands. Feigt.   Siden har han vunnet alle valgene, mer eller mindre med juks. Feigt. I år var alles store bekymring om Museveni ville bli gjenvalgt, eller om landet ville stå opp mot sin leder.

Gatene var stille. Selv om det var mange folk for oss, var gatene nesten folketomme til å være Uganda. Vi reiste opp til landsbygda. Krisitne var litt redd: "for tenk om vi må evakueres! Da får vi jo ikke med oss kjolene som vi har levert til skredderene!" Haha, jeg lo! Det er liksom ikke hennes jobb å bekymre seg for det, så det ble så søtt. Uansett, på landsbygda ble vi tatt med til en av stemme"lokalene" for å se hvordan det ble gjort. En hyggelig sikkerhetsvakt tok oss med på runden og viste oss hvordan vi skulle krysse av tre forskjellige presoner; president, kvennelig medlem av parlamentet og mannlig medlem av parlamentet.

Vi kjente hjertet dunke litt ekstra da en av mennene i registrasjonen spurte høyt og strengt om Kristine kunne identifisere seg. Først lo vi litt fordi vi ikke forstod, men så skjønte vi at han var dønn seriøs. Vi så på hverandre litt usikkert. "Nei, vi kan ikke det". "Neivell, hva gjør dere her? Dere får to minutter på å komme dere ut."

Ai ai ai! Men det gikk veldig bra altså. Bare en misforståelse, sikkert.

Siden gikk vi hjem :) På TV så vi at uganderne ikke hadde reist seg mot sin leder. Museveni går på for fem år til med sine 86 år og 68 prosen av stemmene.
                                      

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar